ΣΤΥΧ. GR
Καλό Ταξίδι Ρένο
«Όσοι αυτοκτονούν είναι πολύ πιο ρηχοί,
σε πολύ πιο ρηχά πνίγονται, απ’ αυτά εδώ,
του άπατου αυτού τ ώ ρ α, όπου τόσο άνετα
θα μπορούσα να πεθάνω.»
Ρένος, Από το τελευταίο βιβλίο του «Το Μαύρο Καράβι»
Ο Ρένος Αποστολίδης έφυγε ήσυχα καθισμένος στο γραφείο του. Ήταν 79 χρόνων.
Λογοτέχνης απ’ το 44, δημοσιογράφος απ’ το 46, φιλόλογος του Πανεπιστημίου Αθηνών απ’ το 50, καθηγητής Αρχαίων-Νέων ελληνικών και Ιστορίας στα δυο καλύτερα ιδιωτικά γυμνάσια της Αθήνας (50-56) και στα Σεμινάρια Δημοσιογραφίας της Ενώσεως Συντακτών (89-93), δεν ψήφιζε ποτέ (έριχνε άδειο φάκελλο), εναντίον όλων των πολιτικών παρατάξεων, κομμάτων και κοινωνικών κυκλωμάτων.
Η βιβλιογραφία του (’45-’03):
Τρεις σταθμοί μιας πορείας. Τα φτερά του Πελαργού. Ποιητικά γράμματα. Πυραμίδα 67. Τα Νέα Ελληνικά. Ιστορίες από τις Νότιες Ακτές. Το Κριτήριο. Ο γρασαδόρος και Τα χειρόγραφα του Max Tod. Κριτική του Μεταπολέμου. Βορά στο θηρίο. Κατηγορώ. Στη γέμιση του φεγγαριού. Ο Α2. Κλειδιά. Η άλλη ιστορία. Ανθύλη. Από τον κόσμο ΡΑ. Τετράμηνα, 1-18. Αντιτύπος. Renos. Καμμένα φρένα. Άξονες. Οι ερινύες. Ημερολόγια της Ανθολογίας. ΚΑΙΓΕ. Οι Εξάγγελοι. J.G. Droysen: Ιστορία του Ελληνισμού: Ιστορία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τ. 2, Ιστορία των Διαδόχων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, τ. 2. Η Αυτοκρατορία των Σκουπιδιών. Οι γάτες. Ο Κεραυνός. Η Δίνη. Στον κυνηγημένο καιρό. Απάντηση στην Πυραμίδα 67. Αυτός που γαβγίζουν οι σκύλοι. ΑΝΘΟΛΟΓΙΑ της Νεοελληνικής Γραμματείας, τόμοι 7. Ουλάν Μπατόρ. Κ.Π. ΚΑΒΑΦΗΣ: Άπαντα τα δημοσιευμένα ποιήματα. Με σχόλια Ρ.Η.Σ.-Αποστολίδη και τελευταίο Το Μαύρο Καράβι.
Η ταφή του Ρένου Αποστολίδη έγινε, χωρίς νεκρώσιμη ακολουθία, στο Κοιμητήριο Παπάγου την Παρασκευή 12 Μαρτίου, στις 3.30 το απόγευμα, με τη συνοδεία μόνο των φίλων που εκτιμούσε και αγαπούσε.
Παράκληση της οικογένειας ήταν να μην σταλούν στεφάνια.